Münir Üsküdar: “Şiir yazmak için özel bir an beklemem. Yaşamın içinde, bir anda doğar mısralar.”

Söyleşi: Aslı Kemal Gürbey

Merhaba sevgili okurlarımız.
Bu söyleşimizde konuğumuz, Yer Bulut Gök Toprak adlı şiir kitabıyla okurlarıyla buluşan Münir Üsküdar.
Uzun yıllardır yazdığı şiirlerini Yer Bulut Gök Toprak adlı eserle kitaplaştıran Münir Üsküdar ile gerçekleştirdiğimiz bu güzel sohbeti keyifle okuyacağınıza inanıyoruz.

Öncelikle kitabınız hayırlı olsun diyelim ve sizi tanımakla başlayalım: Münir Üsküdar kimdir?

20 Haziran 1954’te Eskişehir’de doğdu. Eğitmen, öğretmen, şair ve edebiyatçı. İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Almanca Bölümü mezunu. Bir süre çeşitli illerde ve okullarda öğretmenlik yaptı. Ege Bölgesi limanlarında denetim ve kontrol görevlerinde bulundu. Daha sonra Sahil Güvenlik’te denetim kontrolleri ve denizcilik üzerine eğitim-öğretim görevlerini yürüttü. Şiir Dünyası, Şehir ve çeşitli şiir dergilerinde yazıları yayımlandı. Şu anda ticaretle uğraşmakta, şiir ve edebiyatla ilgilenmektedir. Şiirlerinde yaşamdaki her obje yer almakla birlikte, sevgi, aşk, vefa, dostluk, özlem, doğa ve toplumsal içerikli konular öne çıkar. Serbest vezinle birlikte ironik tarzda şiirler de kaleme almıştır. 18 Yaş Şiirleri adlı bir şiir kitabı mevcuttur. Yer Bulut Gök Toprak ise ikinci kitabıdır.

“Yer, Bulut, Gök, Toprak” gibi doğal unsurları kitabınızın başlığına taşımanızın özel bir nedeni var mı? Bu dört kelime sizin için ne ifade ediyor?

Toprağın bolluğu, bereketi, sınırsız cömertliği; ihmal edildiğinde küsmesi, kuruması, çatlaması ve cimrileşmesi… Gökyüzünün ışığı, karanlığı, yağmuru, karı… Tam bir insanın iç sesi. Her sayfası bir durak, her şiir bir yolculuk. Yer, Bulut, Gök, Toprak…

Şiirlerinizde Antoloji.com okurlarının aşina olduğu lirik ve imgeli bir dil dikkat çekiyor. Şiirinizi besleyen en önemli kaynaklar nelerdir? (Yaşam deneyimleri, doğa, kültür, vb.)

Sevgi, aşk, vefa, dostluk, özlem, doğa ve toplumsal içerikli konular dışında, yaşamımızdaki her eşyanın, her objenin bir seslenişi vardır; eğer görebiliyorsak. Ayakkabı, Çorap, Çakmak, Mendil, Şapka gibi şiirlerim bunlardan birkaçı… Her objenin işlevi ve düşüncesi olduğunu şiirlerimde vurgulamak bana zevk veriyor. Bazen ciddi, bazen hicvedici bir üslupla.

Kitapta derlenen şiirlerinizde en sık işlediğiniz temalar neler? Örneğin, hüzün, umut, aidiyet gibi duygular öne çıkıyor mu?

Her sayfası bir durak, her şiiri bir yolculuk. Yer, Bulut, Gök, Toprak… Bulutların rengi, toprağın bereketi, hüznü; kalplerde ve beyinlerde iz bıraksın diye yazıldı bu şiirler. Sık işlediğim bir konu yok. Yaşamda insanlar neleri kullanıyor, nelerden zevk alıyor, nelerden mutlu oluyor ya da rahatsız oluyorsa, bunları gün ışığına çıkarmak, kendi üslubumca benim görevim diye düşünüyorum.

Edebiyat dünyasında sizi en çok etkileyen şairler içinde Orhan Veli üzerine yazdığınız şiirler dikkatimi çekti. Şiirlerinizin onlardan izler taşıdığını düşünüyor musunuz?

Evet, Orhan Veli ve Cahit Sıtkı şiirleri bana çok hitap ediyor. Büyük şairler. Mekanları cennet olsun.

Şiir yazma süreciniz nasıl işliyor? Örneğin, anlık bir ilhamla mı yoksa uzun bir yoğunlaşmayla mı ortaya çıkıyor şiirleriniz?

Yer ve zaman belli olmuyor. Yaşamın herhangi bir anında birden kafamda bir konu beliriyor. Unutmamak için hemen not alıyor, sonra da mısralara döküyorum.

Son olarak, okurlarınıza ve şiire gönül verenlere iletmek istediğiniz bir mesaj var mı?

Şiir okumayı sevdirecek bir kitap bu: Yer Bulut Gök Toprak.
Her satırda bir nefes,
Her kelimede yüreğe düşen bir iz…
Yaşamın, insanın ve kalbin sesi bu kitapta birleşiyor.
Yer Bulut Gök Toprak’ı okudukça sevecek, elinizden bırakamayacaksınız.
Tüm okurlarıma şiirin gerçekleriyle dolu, sağlıklı günler dilerim.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*